Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

PostHeaderIcon ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Άλκηστις (438 π.Χ.)

Στην Άλκηστη η ομώνυμη ηρωίδα πεθαίνει με τη θέλησή της για να σώσει τον άντρα της Άδμητο, βασιλιά των Φερών, απ’ τον Θάνατο, γιατί τη μέρα του γάμου της είχε τάξει τον εαυτό της γι’ αυτή τη θυσία για χάρη του και τώρα πρέπει να τηρήσει αυτή την παλιά υπόσχεση. Περνώντας ο Ηρακλής απ’ την πόλη φιλοξενείται στ' ανάκτορα του Αδμήτου που πενθεί. Σε λίγο μαθαίνει τον θάνατο της γυναίκας του βασιλιά κι αμέσως πάει στον τάφο της, στήνει καρτέρι στον Θάνατο και του αρπάζει την ηρωίδα. Η σκηνή του Ηρακλή έχει πολύ το κωμικό στοιχείο και γι’ αυτό υποθέτουν πως ο ποιητής μ’ αυτήν είχε αντικαταστήσει το Σατυρικό Δράμα της Τετραλογίας. Ο Άδμητος που ντροπιάστηκε με τη θυσία της γυναίκας του, αποκτάει συναίσθηση. Το υμνητικό για τη γενναία γυναίκα τραγούδι συνδυάζεται με την κριτική για την ανεπάρκεια του άντρα και γι’ αυτόν ακόμα τον λόγο προσπάθησαν πολλοί να βρουν στο έργο σατιρικά, ακόμα και κωμικά χαρακτηριστικά.

ΠΡΩΤΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Θρασύβουλος Σταύρου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Νικηφόρος Ρώτας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σπύρος Ευαγγελάτος
ΠΑΙΖΟΥΝ: Νίκος Φιλιππόπουλος, Ζώρας Τσάπελης, Θεανώ Ιωαννίδου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Νικήτας Τσακίρογλου, Αγνή Μουζενίδου, Γιάννης Αργύρης, Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Αρώνης, Στέλλα Γερμένη, Ευάγγελος Πρωτόπαππας, Θοδωρής Σαρρής, Δημήτρης Τσούτσης, Γιάννης Μαυρογένης, Στέφανος Κυριακίδης, Αλέξης Σταυράκης, Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιώργος Καραγιάννης, Γιώργος Λάκουρας, Τάσος Χαλκιάς, Κοραής Δαμάτης, Τέτη Σχοινάκη, Πίτσα Κονιτσιώτη, Λήδα Τασοπούλου, Ανθή Ανδρεοπούλου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 5 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1974 (13 Ιουλίου)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάρθα Φριτζήλα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λυδία Κονιόρδου
ΠΑΙΖΟΥΝ: Μίλτος Δημούλης, Λάμπρος Αποστόλου, Στέλλα Γκίκα, Τάνια Παπαδοπούλου, Γιωργία Τσαγκαράκη, Ελένη Κούστα, Πέτρος Πετράκης, Τζίνα Θλιβερή, Ακτίνα Σταθάκη, Άρτο Απαρτιάν, Σαμψών Φύτρος, Γιώργος Γάλλος, Γιούλη Τσαγκαράκη (Το ρόλο της Άλκηστης τον κρατούν στην ίδια παράσταση τρεις διαφορετικές ηθοποιοί)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 35 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 2000 (10 Μαΐου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αναγνώστες